10.10.2014

Selkälausunto

Viime viikolla se sitten saapui: virallinen selkälausunto Kennelliitosta. Lausunto on seuraavanlainen:
- Spondyloosi: SP0 eli puhdas
- Nikamien epämuotoisuus: VA0 eli normaali
- Välimuotoinen lanneristinikama: LTV1 eli jakautunut ristiluun keskiharjanne
- Kalkkeutuneet välilevyt: IDD2, K3 eli kolme kalkkeutunutta välilevyä, keskivaikea

Tuo viimeinen kohta pysäytti. Kun jokin luokitellaan keskivaikeaksi, niin automaattisesti ajattelen sen olevan todella vakavaa. Melkein valvoin yön, kun mietin, miten olen koirani agilityssä ja muussa touhuilussa rikkonut ja kuinka tämä kaikki nyt päättyy. Mielessä parveili lukuisia kysymyksiä ja kauhuskenaariot. Hetken kuluttua olin jo valmis käärimään koko tuon pienen Kääpän pumpuliin, ettei sille vaan tapahdu mitään pahaa. Käärin sen pumpuliin ja pidän turvassa. 

Ennen kuin ehdin vajota epätoivon syövereihin, laitoin liudan kysymyksiä selkälausunnon antajalle, Anu Lappalaiselle. Tänään sain vastauksen moniin kysymyksiini: 

"Älä suotta murehdi vaan olkaa ja harrastakaa niinkuin ennenkin.  Kalkkeutumat olivat rintarangan alkuosassa, mutta sinällään paikalla ei ole niin kauheasti väliä, ne kertovat enemmänkin välilevyjen yleisestä tilasta. Kalkkeutumat muodostuvat ja ovat merkki pitkälle edenneestä välilevyjen rappeutumisesta jo nuoruudessa eli tuskin olet voinut olla toimillasi niiden kehittymistä auttamassa ellei harrastus ole ollut kovin "rajua" jo kasvuaikana. Tutkimustietoa asiasta on kovin vähän, mutta oma mutuni on, että pikemminkin vähäinen ja yksipuolinen liikunta kasvuaikana tekevät hallaa välilevyille. Kalkkeutumat eivät aiheuta kipua ja jos oireita tulee, niin ne johtuvat välilevytyrästä. Lisäravinteista ei ole ainakaan haittaa, eli niitä voit huoletta syöttää. En tosin tiedä, onko niistä varsinaisesti hyötyäkään tähän asiaan, mutta varmaan voivat olla hyvästä nivelille.

Siis: Huoli pois, mutta mäyräkoiran kanssa kannattaa tietysti aina tiedostaa välilevytyrän riski. Ja 3 kalkkeutumaa ei onneksi ole vielä kovin paha."Kylläpä tipahti kivi pois sydämeltä. Eli mäyriäiseni on niin kunnossa kuin mäyriäiset voi yleensä olla. Se ei ole kipeä, eikä sitä tarvitse kääriä pumpuliin. Se saa jatkaa harrastamista, se saa elää niin täysillä kuin vaan haluaa. Se on kunnossa. Se on tärkeintä. 

 

Ei kommentteja: