24.3.2011

Kuka huijaa ja ketä?

Asumme talossa, jossa on yläkerta. Yläkerrassa on makuuhuoneet, joten käytännössä siellä käydään vain nukkumassa. Yläkerran raput on puiset ja koiran tassun alla liukkaat. Siksi Martta on aina kannettu yläkertaan, eikä sen ole tarvinnut itse kulkea rappusia. Ehkä tämä tapa kantaa Martta yläkertaan jäi pentuajoilta pysyväksi tavaksi, mutta kun Martta ei ole oma-aloitteisesti ryhtynyt rappuja kiipeämään. Muutaman hassun kerran se on yläkertaan itse tullut, mutta silloinkin hitaasti ja harkiten. Yleensä Martta jää rappusten alapäähän marmattamaan, mikäli haluaa yläkertaan. Marmatus ja vinkuminen saattaa kestää joskus pitkäänkin, mutta siltikään ei koiruus ole ryhtynyt rappuja kulkemaan. Viime syksynä valeraskauden aikana Martta oli parina päivänä kiivennyt yläkertaan ja tehnyt meidän sängylle "pesän" pennuilleen, mutta valeraskauden loputtua ei Marttaa enää yläkerrasta yllätetty.

Nyt viime viikkoina on tapahtunut ihmeitä. Koira, joka ei meidän kotona ollessamme kävele ollenkaan rappusia yläkertaan, löytyy joka päivä yläkerrasta, kun tulemme töistä. Asuuko meidän talossa kenties kotitonttu, joka koiran kantaa päivän aikana yläkertaan? Vai osaako Martta sittenkin kulkea rappuset sujuvasti, mutta kun me olemme kotona, päättää käyttää kantamispalveluja hyväksi.  Yläkerta ei ole Martalle kiellettyä aluetta, joten ei senkään pitäisi vaikuttaa. Alakerrassa on koiralle oman sängyn lisäksi kolme sohvaa, joilla nukkua. Eli ei sen meidän parisängyn pitäisi nyt niin erikoisen pehmoinen tai muutenkaan luksusta olla, että sinne olisi erityinen hinku. Kerrassaan huvittava otus tuo mäyriäinen. Mitä ihmettä sen päässä oikein liikkuu? Olisipa hauska laittaa joskus kamera kuvaamaan, mitä tuo karvainen perheenjäsen touhuaa. Meneekö se yläkertaan nopeasti ja sujuvasti, vai miettiikö aikansa ennen kuin lähtee rappuja kulkemaan?

Iltaisin Martalle ei tarvitse kuin sanoa, että nyt lähdetään yläkertaan nukkumaan, niin koira laahustaa unisena rappusten luokse ja odottaa siinä kiltisti, kunnes sylihissi kuljettaa yläkertaan.

Ei kommentteja: